Moskovska 139a, 81000 Podgorica

Zdravstveni turizam biće najvažniji segment turističke ponude

Značaj unaprijeđivanja ponude zdravstvenog turizma za Crnu Goru

U Crnoj Gori zdravstveni turizam će, u 2024. godini, predstavljati najvažniji segment crnogorske cjelogodišnje turističke ponude, kojeg prate posebno dizajnirani turistički proizvodi prilagođeni za zdravstvene turiste.

To je definisano Programom razvoja zdravstvenog turizma Crne Gore od prošle do naredne godine, koji su predstavnici Ministarstva zdravlja prezentovani Komori fizioterapeuta Crne Gore.

Kako je saopšteno iz Komore fizioterapeuta, Ministarstvo je takođe prezentovalo Akcioni plan do naredne godine.

“Na sastanku je istaknuto da je zdravstveni turizam može u relativno kratkom roku da postane jedan od vodećih turističkih proizvoda Crne Gore, posebno koristeći komparativne prednosti (ljekovito i aromatično bilje, ljekovito blato, živi svijet iz mora)”, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, cijene zdravstvenih usluga u Crnoj Gori relativno su niže u odnosu na zemlje Zapadne Evrope i jednog broja zemalja Balkana.

 

To nas, kao destinaciju i mediteransku zemlju, čini izuzetno konkurentnim kako na evropskom tako i na svjetskom tržištu.

 

-iz Komore fizioterapeuta

Oni su dodali da su predstavnici Ministarstva prezentovali i međunarodni projekat Digitalno preduzetničko gnijezdo i industrija 4.0 u Crnoj Gori (DigNEST), koji je finansiran iz programa ERASMUS.

Cilj tog projekta je da doprinese povezivanju univerziteta i privrednika kroz unaprijeđenje ljudskih resursa i digitalnih rešenja koja zadovoljavaju potrebe privrede i koja su prepoznata kroz nacionalne politike, strategije i pravce razvoja.

“Vođeni Strategijom pametne specijalizacije S3, izabrane su dvije oblasti za koje se smatralo da Univerzitet Donja Gorica i Univerzitet Crne Gore imaju najviše potreba da razviju svoje kapacitete i iskoriste finansiranje iz ovog poziva, a jedan od njih je i Održivi i zdravstveni turizam”, kazali su iz Komore fizioterapeuta.


 IZVOR: RTV Budva

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.