Moskovska 139a, 81000 Podgorica
zdravstveni turizam u Crnoj Gori
Resursni centar zdravstvenog turizma
RESURSNI CENTAR ZDRAVSTVENOG TURIZMA CRNE GORE

Osnivači resursnog centra zdravstvenog turizma su Klaster zdravstvenog turizma Crne Gore, Medical SPA Asocijacija Crne Gore, Wellness Akademija Pedja Filipović –Beograd, Mobes Monte d.o.o.  Crna Gora i Institut za sport i sportsku medicinu Crne Gore .

RESURSNI CENTAR ZDRAVSTVENOG TURIZMA CRNE GORE je centar znanja čija je primarna uloga capacity building ljudskih resursa tj. edukacija u domenu osnovnih znanja i sprovođenje treninga za razvoj konkretnih vještina zaposlenih u zdravstvenom turizmu kao ključni faktor uspjeha u zadovoljavanju očekivanja i potreba gostiju, pružanju odgovarajude vrijednosti za novac i na taj način podizanju nivoa njihovog zadovoljstva i lojalnosti. Drugo, centar se bavi praćenjem savremenih standarda kvaliteta u isporuci usluge u zdravstvenom turizmu i prikupljanjem primjera najbolje prakse u industriji. Treće, centar treba da se bavi prikupljanjem i analizom savremenih trendova u zdravstvenom turizmu, te organizacijom seminara/konferencija, kako bi donosiocima odluka iz javnog i privatnog sektora pružio kvalitetnu platformu za donošenje odluka.

RAZVOJ RESURSNOG CENTRA

Podizanje nivoa znanja i jačanje vještina zaposlenihu u sektoru zdravstvenog turizma, Know-how u domenu standardizacije kvaliteta usluga u zdravstvenom turizmu, Praćenje savremenih trendova na globalnom tržištu u domenu zdravstvenog turizma

 

S obzirom da trenutno na tržištu postoji veliki jaz između savremenih zahtjeva industrije i dostupnog sistema obrazovanja, sprovođenje edukacije i trening programa je jedan od prioritetnih projekata u zdravstvenom turizmu. Smatramo da je neophodno sistemsko prilagođavanja procesa edukacije savremenim zahtjevima industrije – trenutno nijedna obrazovna institucija na području Crne Gore ne obuhvata edukaciju o zdravstvenom turizmu. 

Područje zdravstvenog turizma je izrazito interdisciplinarno, uključujući znanja iz oblasti turizma, zdravstva, medicine, marketinga, menadžmenta, finansija, ljudskih resursa i drugo. Stoga, treba napraviti takav program koji uzima u obzir nivo razvoja zdravstvenog turizma , postojeći sistema obrazovanja i savremene trendove na globalnom tržištu. U domenu edukacije, smatramo da je potrebna saradnja sa postojećim turističkim školama i fakultetima, naročito u domenu:

  • Kreiranja sadržaja programa putem sagledavanja potreba industrije
  • Pružanja podrške u sprovođenju programa
  • Obezbjeđivanja stručnjaka iz zdravstvenog turizma, instruktora i nastavnika kao predavača
  • Promocije programa
  • Kontrole rezultata

U Podgorici je početkom februara 2015. godine održana osnivačka skupština prvog Klastera zdravstvenog turizma Crne Gore, čiji je cilj, kako je saopšteno iz udruženja, promocija Crne Gore kao destinacije zdravlja.
Prvi Klaster zdravstvenog turizma u Crnoj Gori je udruženje čiji su
ciljevi promocija Crne Gore kao destinacije zdravlja i povezivanje
vodećih stručnjaka iz područja zdravstva, turizma i srodnih potpornih
delatnosti, kako bi se unapredila ukupna ponuda zdravstvenog turizma
Crne Gore i zajednički nastupalo na regionalnom i međunarodnom tržištu,
što bi, između ostalog, rezultiralo produžetkom sezone – ističe se u
saopštenju.

Za izvršnog direktora Klastera izabran je prof. Vasilije Vlatko Stijepović, organizator konferencija zdravstvenog turizma u Crnoj Gori i član Balkan Spa samita.

Tradicija, infrastruktura i stručni ljudski potencijal, temelji su na osnovu kog su osnivači Klastera prepoznali zdravstvenu industriju kao ključnu komparativnu prednost Crne Gore, te naglasili potrebu da zdravstveni turizam postane prepoznatljiv regionalni brend.

Zadatak Klastera je da doprinese ostvarenju toga kroz organizovano pristupanje emitivnim tržištima, pozicioniranje i brendiranje članova Udruženja na regionalnom i međunarodnom tržištu ujedinjenim marketinškim naporima i PR aktivnostima, te saradnjom sa srodnim organizacijama i institucijama, kao i kroz stručno usavršavanje članova Udruženja.

Osim toga, zadaci Klastera su promocija zaštite zdravlja ljudi i kvaliteta života, organizovanje konferencija, seminara, radionica i drugih stručnih skupova, a posebno je važna njegova uloga u optimizaciji poslovanja članova Udruženja kroz proces objedinjene nabavke, te zajedničko istraživanje i razvoj, kao i u akreditovanju i standardizaciji poslovanja usluga kroz formiranje Resursnog centra Klastera.

NAŠE PARTNERSTVO

Klaster zdravstvenog turizma Crne Gore,  Mobes Monte d.o.o.  Crna Gora, Medical SPA Asocijacija Crne Gore, Wellness Akademija Pedja Filipović –Beograd i Institut za sport i sportsku medicinu Crne Gore uspješno sarađuju već duži niz godina.

0
+
Zadovoljnih klijenata
0
+
Zdravstvenih ustanova
0
+
Eksperata iz ove oblasti
0
+
Organizovanih konferencija
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.